przydatne artykuły

Dlaczego w mojej historii wyszukiwania pojawia się pornografia, której nigdy nie odwiedzam?

Żadne pytanie nie jest zbyt dziwne i żaden problem nie jest zbyt mały dla Tech 911. W tym tygodniu badamy pytanie czytelnika, który znajduje w swojej historii Google rzeczy, których (twierdzi) nigdy nie szukała ... i to Staje się tylko bardziej interesujący.

Nie ma czegoś takiego jak udostępnianie

W wiadomości e-mail od czytelnika Goldavelez.com Tiffanie :

Dobrze.

Z pewnością możliwe jest wyświetlanie wyskakujących okienek podczas przeglądania ... ... i pojawianie się ich w historii Google. Właśnie przeprowadziłem kilka krótkich badań (dla nauki), a te irytujące reklamy mogą pojawiać się dość regularnie nawet na niektórych bardziej znanych stronach, na które można najpierw pomyśleć, gdy trzeba codziennie rozpraszać uwagę.

Reklamy wyskakujące mogą pojawiać się zarówno na komputerze, jak i telefonie komórkowym - warto zauważyć to pierwsze, ponieważ jeśli używasz tego samego konta Google zarówno na smartfonie, jak i na komputerze (lub laptopie) i synchronizujesz jego zawartość na swoich urządzeniach, historia wyszukiwania mieć wszystko, na co spojrzałeś. Możliwe więc, że wyskakują okienka w jednym miejscu, nie myśląc o tym, ale zastanawiasz się, dlaczego historia Twojej komórki (lub Google) jest pełna rzeczy, których nie pamiętasz na smartfonie.

Możliwe jest również, choć mniej prawdopodobne, że jesteś zalogowany na innym komputerze, o którym nie wiesz, a ktokolwiek używa tej przeglądarki, dodaje dziwne rzeczy do zsynchronizowanej historii. W takim przypadku prawdopodobnie zauważysz więcej witryn, których nie pamiętasz, a nawet niektóre naprawdę dziwne działania na koncie (takie jak wiadomości e-mail, których nie wysłałeś). Na wszelki wypadek wejdź na stronę Moje konto Google, kliknij Aktywność urządzenia i zdarzenia bezpieczeństwa, kliknij Sprawdź urządzenia w sekcji „Ostatnio używane urządzenia”, a następnie kliknij każde autoryzowane urządzenie i usuń je.

Będziesz musiał przejść przez nieco irytujący proces ponownego podłączania urządzeń, których regularnie używasz z powrotem do Google, ale przynajmniej będziesz mieć trochę więcej spokoju, wiedząc, że ktoś inny nie przegląda Twojego konta. (Nadal nie jestem przekonany, że to jest problem, ale nie zaszkodzi być pewnym).

W tym momencie rozważ zmianę hasła i włączenie uwierzytelniania dwuskładnikowego przez osobę inną niż ty lub twój chłopak ma dostęp do twojego konta.

A ponieważ zajmujemy się tym tematem, teraz jest świetny czas, aby omówić, czy najrozsądniej jest pozwolić komukolwiek - nawet Twojemu chłopakowi - przejrzeć Twoje cyfrowe treści. Bez zbytniej miłości Doktora zamiast Tech Doctor, zaufanie jest ważne i wszystko w związku, ale prawdopodobnie powinieneś także mieć odrobinę prywatności.

Mów o tym, co lubisz oglądać i wyszukiwać w Internecie - na przykład, nawet dzielić się swoimi ulubionymi podczas kolacji - ale pozwolić komuś na dostęp do twojego konta i / lub urządzeń? Nie najlepszy pomysł, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. (Przynajmniej takie jest moje założenie; jest całkiem możliwe, że przeglądasz razem swoją historię Chrome, co nie brzmi jak najfajniejsza randka, ale para, którą Pornhub utrzymuje razem. Lub coś takiego.)

Tech 911 Czy masz pytanie techniczne, które pomaga ci utrzymać się w nocy? Chcielibyśmy na to odpowiedzieć! E mail - z „Tech 911” w temacie.