przydatne artykuły

Jak ukryć spam w swoim kalendarzu Google

Oszuści i spamerzy wkradają się do kalendarzy Google niczego nie podejrzewających użytkowników, ale w ostatnich tygodniach pojawiło się wiele nagłówków o oszustwach phishingowych w Kalendarzu Google. Dlatego.

Domyślnie Kalendarz Google dodaje wydarzenia do Twojego kalendarza za każdym razem, gdy otrzymasz zaproszenie, nawet jeśli nigdy nie kliknąłeś przycisku „zaakceptuj”. Tak długo, jak ktoś może wysyłać zaproszenia na twoją drogę, łatwo jest im wśliznąć śmieci do Twojego kalendarza Google. Co gorsza, nawet jeśli rzetelnie odrzucisz wydarzenia, których nie rozpoznajesz, Kalendarz nadal będzie wyświetlał wydarzenia, które odrzuciłeś - co oznacza, że ​​te fałszywe linki również pozostaną.

Na szczęście kilka zmian w domyślnych ustawieniach Kalendarza Google może pomóc zablokować automatyczne dodawanie oszustw phishingowych do listy wydarzeń:

  1. Otwórz Kalendarz Google na komputerze, ponieważ pierwsze ustawienie, które dostosujesz, nie jest dostępne w wersji mobilnej.
  2. Kliknij ikonę ustawień w kształcie koła zębatego, a następnie kliknij Ustawienia.
  3. Przejdź do zakładki „Ustawienia wydarzenia”.
  4. Znajdź opcję „Automatycznie dodawaj zaproszenia” i kliknij menu rozwijane.
  5. Wybierz „Nie, pokaż tylko zaproszenia, na które odpowiedziałem”. Zapobiegnie to pojawianiu się zaproszeń na wydarzenia, które nie zostały zaakceptowane lub odrzucone.
  6. Następnie przejdź do zakładki „Opcje widoku”
  7. Upewnij się, że pole obok „Pokaż odrzucone wydarzenia” nie jest zaznaczone. Spowoduje to usunięcie każdego odrzuconego wydarzenia z kalendarza.
  8. Na koniec poszukaj sekcji „Wydarzenia z Gmaila” i odznacz „Automatycznie dodawaj wydarzenia z Gmaila do mojego kalendarza”.

Po wprowadzeniu tych zmian w wersji komputerowej powinieneś dokładnie sprawdzić, czy odrzucone zdarzenia nie pojawią się również na urządzeniach mobilnych:

  1. Otwórz aplikację Kalendarz Google
  2. Naciśnij ikonę „hamburger”, aby otworzyć menu boczne
  3. Przewiń w dół i dotknij „Ustawienia”
  4. Wybierz „Ogólne”
  5. Wyłącz suwak obok „Pokaż odrzucone wydarzenia”.

Wreszcie, ponieważ te oszustwa są często wysyłane za pośrednictwem masowych zaproszeń e-mail, pomocne jest oznaczanie i zgłaszanie podejrzanych wiadomości e-mail lub zaproszeń otrzymywanych przez Google.